lørdag 26. februar 2011

Dampet torsk med glaserte gulrøtter og persillesmør


Dette trenger du:
600 g
torskefilet
2 skiver
sitron
5-8 stk
persillestenger
6 stk
gulrøtter, skrelt
1/2 stk
sitron – juicen av denne
75 gr
usaltet smør (til persillesmør)
1/2 dl
kokekraft fra fisken
5 ss
finhakket persille
salt (30 g)
kaldt vann (2 liter)
sorte hele pepperkorn (10 stk)
laurbærblad
smør (40g til gulrøtter)

Slik gjør du:
Vann og krydder gis et oppkok. (Valgfritt: sett også på poteter hvis du ønsker dette, gjerne
mandelpoteter)
Trekk til side og la kokelaken stå i 10 minutter minimum. Kokes opp på nytt før fisken legges i. Trekk
fisken i 4-5 minutter, litt avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. Når torsken er ferdig (den skal nesten
flake seg ved et lett press) løftes den ut og får dampe tørr i noen sekunder på et rent håndkle eller et
kraftig kjøkkenpapir som ikke loer. Legges så på et varmt fat eller tallerken.
Gulrøttene: Samtidig som du setter over kokevannet til torsken begynner du med gulrøttene; skrell og del
dem så på langs i to, legges tett i tett i en stor kasserolle. Dryss lett med salt, ha saften av 1 sitron og
vann slik at det så vidt dekker. Settes til koking med lokk, når det koker, skru ned på middels til lav varme
så det småkoker videre. La gulrøttene bli nesten helt møre, så siler du av nesten alt vannet, tilsetter
smøret og legger på lokket igjen. La dampe helt møre mens du vender om av og til slik at smøret dekker
gulrøttene godt. Alt vannet skal koke bort, men pass på at det ikke brenner seg når vannet er nesten kokt
bort.
Smak til og server. Kan også drysses med litt finhakket persille ved servering, evt også poteter hvis du
har/ ønsker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar